Pagini

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Haimanaua - Pamela Morsi



  Haimanaua (titlul in engleza Runabout) este a doua carte a seriei Dead Dog, Oklahoma iar autoarea Pamela Morsi ne prezinta in acelasi stil discret si amuzant povestea dintre Tulsa May si Luther Briggs.
  Mi-au placut personajele, taria si vointa lor de a merge mai departe indiferent de obstacole, valoarea prieteniei mai presus de propria persoana.
  Tulsa May singurul copil al pastorului din oras, o tanara de un optimism fara leac,
dar complexata de aspectul sau (parul portocaliu ii dadea mari batai de cap si incerca sa-l ascunda sub tot felul de palarii iar zambetul usor retinut ca nu cumva sa i se vada strungareata) si culmea, cum frumusetea ei nu se incadra in standardele vremii, mai era si o tanara inteligenta, citita, spontana, careia ii placeau copacii iarna pentru ca atunci se vedea adevarata lor frumusete. Deci, pentru toti era clar, cu greu isi va gasi un sot.
  Luther Briggs un tanar care simtea ca nu apartine niciunei lumi, fiind pe jumatate cherokee, cu o rana adanca in inima datorata respingerii din partea bunicii paterne, maturizandu-se prea devreme pentru ca trebuia sa-si asume raspunderea cresterii fratiorului sau mai mic, frumosul orasului (par negru, ochi albastri, inalt), "spaima" doamnelor cu fete de maritat dar un adevarat cavaler cand o prietena avea nevoie de ajutor.
  Maybelle frumoasa orasului si rastafata tatei, care, pe cand era un ghemotoc de copil, a fost umbra lui Arthel, iar mai tarziu ca adolescenti au devenit un fel de tusea si junghiul.
  Arthel, fratele lui Luther, nu a avut norocul accestuia de a semana cu tatal sau, trasaturile neamului cherokee fiind mai evidente pe chipul sau, despre el spun doar atat "un tanar care stie ce vrea si pune piciorul in prag cand trebuie" si este de ajuns.
  De data aceasta avem de-a face cu un oras in plina dezvoltare, vechiul Dead Dog si-a schimbat numele in Prattville, dupa numele Ameliei , mama lui Jedwin, noua binefacatoare a orasului, un fel de vrajitoarea cea rea in prima carte din serie transformata in zana ce buna in cea de-a doua.
  Pentru ca Tulsa May fusese parasita de Odie Foote chiar in ziua in care sarbatoreau logodna, iar tanara trebuise sa infrunte toate privirile si susotelile celor invitati la marea petrecere, si pentru ca era prietena lui cea mai buna, singura careia i se destainuise si il ascultase fara sa-l judece, lui Luther ii vine mareata idee de a se preface ca ii face curte astfel sperand ca subiectul de barfa se va muta de la evenimentul neplacut din timpul petrecerii si totodata starnind interesul celorlalti tineri din oras, iar cand toate acestea se realizau se retragea usor din peisaj. Doar ca la ce s-au gandit ei nu prea se potriveste cu ce s-a intamplat. Intalniri in public, gesturi tandre, dansuri mult prea indraznete pentru ochii conservatori ai vremii, nu fac decat ca Tulsa May sa-si redescopere sentimenul pe care il avea de mica si pe care il ascunsese bine in inima ei "iubirea pentru Luther" iar geniul cu marea idee este ingrozit si se lupta cu inversunare cu sentimentele sale cand isi da seama ca visele sale devin din ce in ce mai fierbinti iar gandurile sale au luat-o razna.
  Despre celelalte cupluri care se formeaza si ce se intampla cu cei doi nu mai scot nicio vorba, va spun doar atat Haimanaua nu este Luther. Va las pe voi sa descoperiti :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu