Pagini

duminică, 7 aprilie 2013

Salveaza-ma - Guillaume Musso



  Salveaza-ma (titlul in limba franceza Sauve-moi) scrisa de Guillaume Musso in 2005.
.
  Ce pot spune dupa o carte de Guillaume Musso....... doar ca esti invadat de o multime de sentimente, traiesti alaturi de personaje, ramai fara cuvinte. Omul acesta stie sa astearna pe hartie o multime de sentimente: iubire, neputinta, groaza, regrete, in asa fel incat in timp ce patrunzi tot mai mult in firul narativ in mintea si sufletul tau se declanseaza o adevarata furtuna de sentimente. Daca intr-un moment zambesti si traiesti alaturi de personaje clipe minunate, in urmatorul minut te napadesc lacrimile si simti durerea alaturi de ele.
   Personajele sunt legate printr-un fir nevazut, un lucru neinsemnat duce la o multime de evenimente. O simpla intamplare? Sau nimic nu este cu totul intamplator? Existenta noastra este legata de o simpla intamplare?
  Si in viata reala dupa un eveniment fericit sau nu, multe intrebari care incep cu "Daca.....?" iti asalteaza mintea.
  Daca in prima instanta scriitorul te indreapta catre un anume deznodamant si nu mai intrevezi altceva, in ultima pagina totul se schimba iar ultimele cuvinte sunt un nou inceput. Poate nu are noima ce spun, deoarece cuvintele care sa ilustreze cat mai clar o carte de Guillaume Musso sunt de negasit, pentru ca aceasta carte trebuie sa o simti, doar atat, sa te lasi atins de poveste si sa SIMTI.
  Juliette este o tanara frantuzoaica venita sa studieze actoria la New York, pentru ca marele rol intarzia sa apara este nevoita sa-si ia diferite job-uri, ultimul fiind cel de chelnerita intr-un cofee shop. In ultima ei zi de lucru, deoarece prietena ei de apartament se hotarase sa plece intr-un week-end romantic si nu mai aveau cum sa sarbatoreasca impreuna, iar vorbele unui batran de la cafenea ii staruiau in minte:
   "Nimic nu este fara importanta, dar nu intelegem totdeauna corect care sunt consecintele"
ia o hotarare ce va aduce cu ea schimbarea in viata sa. Imbraca taiorul de firma al prietenei care tocmai fusese angajata la o firma de avocatura si iese in oras. Daca tot mai avea doar un week-end inainte de a se intoarce in Franta, macar sa intre in pielea unui personaj elegant.
  Sam este un medic pediatru specializat in psihiatrie, revenirea din soc, adanc macinat de sinuciderea sotiei sale, care de un an de zile venea in fiecare saptamana la cimitir "pentru a mai fi inca o vreme cu ea" ; in acea dimineata face o marturisire la mormantul sotiei si incheie indurerat "sper ca ma mai iubesti..."  Ce i-a marturisit Sam?
  Plecat de la spital ingandurat, o clipa de neatentie, ninsoarea abundenta, sesizarea si evitarea in ultima clipa a unui accident, toate aceste se imbina si duc la intalnirea dintre Sam si Juliette. Dar fiecare ascunde adevarul si isi incep relatia cu o minciuna, Sam spune ca este casatorit iar Juliette ca este avocat. Dupa un week-end romantic petrecut impreuna vine momentul despartiri dar Sam nu este in stare sa formuleze cerea "ramai cu mine" iar Juliette pleaca indurerata si se urca in avion.
   Aflat intr-un bar Sam afla de la TV vestea ca avionul in care se afla Juliette a explodat in aer, iar sentimentul ca nu a putut sa-si salveze niciuna din femeile iubite il copleseste.
Trist, singur si indurerat, plangandu-si amarul pe o banca in parc se intalneste cu o tanara care ii spune ca are doua vesti pentru el, una buna si una rea. Vestea buna este ca Juliette nu a murit in accident iar vestea rea este ca trebuie sa moara si ii da un ragaz de cateva zile pentru a fi cu ea. Dar cine este misterioasa Grace? Pentru ca dupa cercetarile lui era o politista moarta de zece ani. Daca Juliette n-a murit in acel accident de ce trebuia sa moara? De ce venise Grace la el? Intrebari la care veti gasi raspuns doar daca cititi cartea.
  Va mai spun doar atat trebuie sa alegeti oricare din cartile scrise de G.Musso aparute la noi si veti descoperi un scriitor minunat, in rest... fara cuvinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu