Pagini

luni, 2 februarie 2015

Vei fi acolo? - Guillaume Musso



   Mi-as dori sa adun cele mai frumoase cuvinte, sa le astern pe hartie si sa va spun o poveste deosebita. Nu, nu este meritul meu, nu este povestea mea, este una din minunatele povesti scrise de Guillaume Musso, Vei fi acolo? (titlul original Seras-tu la?). Dar stiti ceva? La finalul cartii toate cuvintele acelea alese ce dadeau navala in timp ce parcurgeam pagina cu pagina au amutit si m-au invaluit intr-o tacere stranie, dar era o tacere ce "soptea" si transmitea atat de multe!  Vi s-a intamplat sa ascultati tacerea?

   In "Vei fi acolo?" Guillaume Musso nu prezinta doar o poveste de dragoste, nu prezinta doar o simpla prietenie, nu prezinta doar dragostea unui tata pentru fiica sa, ci ne prezinta intalnirea a doua suflete pereche a caror poveste este scrisa cu litere cenusii si negre de catre destin, este povestea unei prietenii adevarate, asa cum ar trebui sa fie toate prieteniile, este povestea unui tata ce nu se gandeste nici macar o secunda cand are de pus in balanta cea mai arzatoare dorinta iar de cealalta parte persoana ce se afla in centrul existentei lui in prezent. Este romanul unor decizii, decizii in urma carora intalnesti persoanele potrivite, decizii ce vor rani persoanele pe care vrei sa le stii in siguranta, decizii ce iti vor aduce in viata o mare bucurie cand tu te-ai refugiat si izolat de sentimente si nu te asteptai la ceva ce-ti va schimba ratiunea de a trai, decizii in urma carora se cladeste o viata. 
   Este un roman pe care il recomand, un roman asa cum stie sa scrie Guillaume, cu finalul ce se decide la ultimul cuvant si semn de punctuatie. Mai aveam atat de putin pana la final iar in minte se invarteau haotic intrebarile: "Ce-ai facut Guillaume? De ce asa?"

   Asemenea unui iceberg, imens la suprafata, dar in adancuri mult mai puternic si maret, asa este iubirea dintre Elliott Cooper si Ilena, o iubire ce-a aparut la prima vedere, fragila ca un fluture, dar s-a construit si a rezistat testului relatiilor la distanta.
   Capitolele prezinta trecutul si prezentul, si iti sunt dezvaluite treptat evenimentele ce duc la completarea puzzle-ului. Il cunoastem pe  Elliott, ca tanar medic rezident, pasionat de profesie, indragostit nebuneste de frumoasa si exploziva Ilena, dar marcat de copilarie, apoi cunoastem un Elliott, matur, implinit profesional, macinat pe interior si nu doar de tristete, un doctor dedicat profesiei ce isi gaseste momentele de relaxare in tacerea si singuratatea casei, in intalnirile cu bunul sau prieten Matt si simte o fericire imensa cand se gandeste sau se intalneste cu fiica sa, centrul vietii sale. I-am simtit disperarea si deznadejdea, atunci cand in privirea iubitei sale durerea isi scrijelise versurile, iar el asista neputincios, obligat la tacere din cauza unui legamant. Dar regretul te urmeaza tacut si nu-ti da pace, asemeni unui spectru.

Cambodgia. Septembrie 2006

   O echipa a Crucii Rosii se pregateste sa paraseasca satul saracacios si plin de noroi. Ultimul ramas este un barbat matur ce se uita cu regret catre grupul de localnici adunati langa elicopter. Un copil de nici doi ani cu fata desfigurata este intins de brate obosite de timp catre el. Este momentul de cumpana, momentul in care hotararea sa de a ramane ii schimba cursul vietii. Dar, care viata?
   Va intalni un batran khmer ce ii pune o simpla intrebare:
"-Daca ar fi posibil sa ti se implineasca o dorinta, care ar fi aceea?"
iar raspunsul vine firesc:
"-As vrea sa revad o femeie..... singura... singura care a contat vreodata."
   Cadoul batranului este un flacon de sticla in care se aflau zece pastile mici si aurite. Zece calatorii, zece sanse....

   De aici incepe o adevarata lupta cu timpul. Este real ce se intampla? Sau este doar imaginatia unui batran aflat atat de aproape de prapastia vietii? Daca schimbi ceva in trecut, care vor fi consecintele? Firul timpului este atat de fragil, orice secunda in plus sau in minus poate schimba finalul unei zile... vieti..... Iar la final, vei fi acolo? Asculta tacerea, iti spune atat de multe! Descopera-i povestea lui Elliott, o poveste scrisa atat de frumos pe aripile timpului.
 
   Daca ati avea posibilitatea sa va intoarceti in trecut ati schimba ceva?

   Casa de filme Christian Fechner a achizitionat drepturile de ecranizare. Astept filmul.

   Comanda cartea aici.

   Si nu uitati, bucurati-va de lecturi placute!


4 comentarii:

  1. Nu am citit aceasta carte, dar poate o voi citi pe viitor...hmm, tacerea, cred ca am ascultat-o uneori.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Trebuie sa o citesti, o recomand din tot sufletul. Multumesc pentru vizita.

      Ștergere
  2. Vai, iubesc acest roman frumos. Il consider pe lista mea de carti preferate, daca nu cartea mea preferata. Elliot este un personaj minunat, dar mi se pare ca si prietenul stau joaca un rol important in acest roman. Nu o fi el, oare, dovada a prieteniei ce rezista, indiferent de ce se intampla, de-a lungul timpului? :) Frumoasa prezentare, abia astept sa citesc si alte romane de ale lui. Ce imi recomandati?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, am aceleasi sentimente. Da, Matt este asa cum ar trebui sa fie toti prietenii. A fost foarte important mometul in care s-au intalnit toti trei, evenimentul acela pur si simplu i-a sudat. Daca ai citit doar acest roman scris de Musso trebuie sa mai citesti si altele. Iti recomand "Chemarea ingerului" sau "Fata de hartie". Apoi mai vorbim si despre altele. :)

      Ștergere