Pagini

duminică, 13 octombrie 2013

In cautarea destinului - Nora Roberts



     In cautarea destinului (titlul original Tribute), o carte in care Nora Roberts ne pune din nou fata in fata cu talentul sau de a crea personaje pline de personalitate si amuzante, ce ne atrag cu usurinta intr-o poveste plina de secrete, rani ale trecutului ramase nevindecate pana in prezent, nesiguranta unui nou inceput, sentimente incuiate adanc in inima si scoase la lumina atunci cand pericolul ce asteapta in umbra se strecoara amenintand persoana iubita. Pe langa suspans avem parte si de momente amuzante create de Spoke, catelul ce alerga vesnic dupa pisici imaginare si se astepta de fiecare data cand
auzea soneria sa infrunte o intreaga invazie extraterestra, dar si nelipsitele dueluri verbale dintre Cilla si Ford. Personajele nu au tras de timp, nu am avut parte de pasaje plictisitoare, iar cele in care sunt descrieri amanuntite au rolul lor, deci mare atentie la detalii, deoarece itele sunt mai incalcite decat par la inceput.
   Mi s-a parut ciudata folosirea cuvintelor "ostoi" si "cotropi" in descrierea momentelor romantice, parca nu faceau parte din peisaj si nu transmiteau ceea ce trebuia, ma duceau cu gandul la altcea si ma asteptam ca in orice moment sa apara de dupa colt si din tufisuri intreaga oaste otomana in frunte cu insusi Suleyman Magnificul si sa cotropeasca tot :). In ansamblu traducerea a fost buna, nu a lasat impresia ca au fost sarite pasaje sau detalii.

   Cilla McGowan este nepoata vedetei Janet Hardy si vine in Virginia sa inceapa o noua viata, vrea sa renoveze Mica Ferma, sa-si dovedeasca ca poate sa reuseasca in noul drum pe care l-a ales: sa renunte la luminile pline de stralucire de la Hollywood si sa inceapa o noua cariera de antreprenor, avea nevoie sa simta ca apartine unui loc, avea nevoie sa reinnoade relatia cu tatal sau, dar ea nu stia inca acest lucru. Cilla a avut curajul sa se desprinda de stralucitoarea lume a filmului si nu a cazut in plasa dependentei de pastile. Bunica sa Janet devenise dependenta de pastile inca din copilarie chiar sub indrumarea mamei sale. Dilly, mama Cillei, vroia sa fie la fel de stralucitoare ca Janet, si pentru a face fata presiunii mediatice se refugiase in pastile si alcool. Cilla era a treia generatie de vedete dar nu se lasa prinsa in mrejele celebritatii si renunta la timp. Si asta spune multe despre taria caracterului sau. Desi nu o cunoscuse pe bunica sa, deoarece se sinucisese cu mult inainte sa vina ea pe lume, Cilla avea niste vise ciudate, convorbiri lungi insotite de imagini desprinse din viata lui Janet, totul parea atat de real. De ce avea acele vise? Oare Janet vroia sa-i transmita un mesaj?

   Ford  Sawyer, este vecinul de peste drum, inalt, sexy, destept si amuzant. Din momentul in care o vede face o pasiune pentru Cilla, vrea sa-i foloseasca imaginea pentru crearea noului personaj de benzi desenate, Cass/ Brid. Si de aici pana la a realiza ca sentimentele sunt mult mai puternice nu mai este decat un pas. Pas pe care Ford este sigur ca vrea sa-l faca si o convinge cu mult tact si pe Cilla ca el este piesa lipsa din cadrul ei. Este un personaj plin de umor si cu o imaginatie foarte bogata, in timp ce Cilla vedea in camerele darapanate posibilitati de transformare extraordinare, Ford era sigur ca dupa fiecare colt si sub fiecare cârpă aruncata se punea la cale un intreg complot al gandacilor galactici.

   Mi-au placut parintii lui Ford, felul in care Penny isi iubeste si apara baiatul fara sa fie o mama invaziva, tatal Cillei, noua sa sotie Patty si Angie, sora vitrega, o inconjoara cu dragoste, fac front comun in momentele tensionate si o fac sa-si dea seama ca nu este singura.

   Cilla vine in Virginia hotarata sa-si cladeasca un loc al ei. Era atrasa de imaginea si casa ce apartinuse bunicii sale, Janet Hardy. Janet murise cu mult inainte sa se nasca ea, dar legatura dintre ele era puternica. Dupa ce-i murise baiatul intr-un accident de masina, accident in care-si mai pierduse viata un tanar iar altul ramasese imobilizat, Janet nu mai fusese aceeasi, iar dupa un timp este gasita moarta la Mica Ferma. 
    Sinucidere sau moarte accidentala datorata abuzului de pastile si alcool?
   La putin timp de la sosirea sa, Cilla il cunoaste pe Ford Sawyer, incepe renovarea casei, angajarea echipelor de muncitori, punerea in aplicare a ideilor sale si lucrurile parca incep sa se puna in miscare pana cand il gaseste pe Steve, fostul sau sot, in garaj, lovit puternic la cap. De aici incidentele incep sa fie mai dese iar mesajele sunt din ce in ce mai agresive. Oare aveau legatura cu dl.Hennessy, omul care se pare ca o invinuia si o ura de moarte, sau cu scrisorile de dragoste adresate lui Janet si gasite de Cilla intr-o carte? Scrisori care la inceput erau pline de dragoste si semnate "Doar al tau" dar spre sfarsit erau pline de cuvinte amare. Cine fusese ultimul iubit al lui Janet? Va reusi Ford sa dezlege misterul si sa o salveze pe Cilla?

Comanda aici.

   Cartea Tribute a aparut in 2008, iar in 2009 a fost ecranizata in regia Marthei Coolidge si avandu-i in rolurile principale pe Brittany Murphy si Jason Lewis. 
   Nu stiu ce parere as fi avut daca vedeam filmul inainte sa citesc cartea, deoarece urmarind firul actiunii in film parca nu se legau scenele prea bine, nu-ti dai seama ca actiunea filmului se petrece pe parcursul mai multor luni, te trezesti deodata din camere ce necesita renovare intr-o casa total renovata si nu-ti dai seama cat suflet pune Cilla in crearea noului sau camin, iar sentimentele lui Ford rasar deodata ca ghioceii primavara si totul e numai lapte si miere intre ei, lipsesc tachinarile si replicile amuzante. Jocul actorilor pare "fara sare", nu exista chimie. Mmmmm. Au fost scoase o multime de personaje: parintii Cillei, parintii lui Ford, o parte din echipele de muncitori, prietenii lui Ford din copilarie- care aveau un rol important pentru impactul final si nu in ultimul rand l-au scos pe Spoke, catelul urat dar plin de farmec. Mare greseala au facut.

Cu siguranta cartea bate filmul.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu